Dit is Zuid-Holland | Expositie

Drukbezocht ACCEZ-jubileum: ‘Dit is Zuid-Holland’

Redactie Geen categorie

Donderdag 9 november vond ‘Dit is Zuid-Holland’ plaats op het provinciehuis in Den Haag, het evenement ter ere van het 5-jarig jubileum van ACCEZ. Bezoekers hebben zich laten inspireren op het thema ‘van kennisverspilling naar slim (her)gebruik’: hoe benutten we bestaande kennis om duurzaamheidsvraagstukken in Zuid-Holland verder te brengen.

Met een boeiende keynote van Merlijn Twaalfhoven, een korte documentaire en de expositie, werden de aanwezigen uitgenodigd om te reflecteren en met elkaar in gesprek te gaan.

Dit is Zuid-Holland.
In de documentaire ‘Dit is Zuid-Holland’ legt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, uit dat ACCEZ in 2018 is opgericht om de kennisinstellingen, provincie en praktijk te verbinden. “Een systeem waarin de partijen gebruik maken van elkaar en daarmee de circulaire economie in Zuid-Holland en Nederland aanjagen”, vertelt Bom-Lemstra. Jelte van Kammen, directeur van coöperatie Harvest House, bevestigt het succes van deze verbinding. Hij maakt momenteel een transformatie door dankzij het ACCEZ-traject. Van Kammen: “Wij als producenten zijn actiegericht. We hebben een probleem en we lossen het op. Door het traject hebben we een stap teruggedaan, geluisterd en ons afgevraagd: wat is de juiste weg om onze vraagstukken integraal op te lossen? Deze aanpak brengt ons veel verder in de zoektocht naar een duurzame toekomst.”

 

Merlijn Twaalfhoven maakt tongen los
Kunstenaar en schrijver Merlijn Twaalfhoven sprak donderdag in zijn lezing over de rol van kunst in duurzaamheidsvraagstukken. “We zoeken in transities naar nieuwe manieren om vraagstukken op te lossen. Nieuwe manieren waarin het eindpunt onbekend is, we onzekerheid ervaren en ervaring geen garantie is voor succes”. De kunstenaar liet het publiek met treffende voorbeelden zien dat het volgen van intuïtie, het nemen van (twijfel)ruimte en een veilige omgeving hierin van grote waarde zijn. “Als we onder druk staan kunnen we niet meer denken. We moeten daarom ruimte zoeken waarin we even niet hoeven te weten, maar kunnen voelen. Een kunstenaarsmindset biedt uitkomst.”

 Dit is Zuid-Hollande | Merlijn Twaalfhoven
ACCEZ prikkelt, schuurt en daagt uit
De ACCEZ-aanpak is erg belangrijk om de grote uitdagingen in de provincie het hoofd te bieden laat Meindert Stolk, Gedeputeerde Economie bij de provincie, weten tijdens zijn acte de présence: “ACCEZ prikkelt, schuurt en daagt uit. Dat is het bestaansrecht van ACCEZ. Een partij met een sterke verbindende functie waarin wordt gezorgd dat de beschikbare kennis op de juiste plek terecht komt. Samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid. Onmisbaar, want we kunnen het niet alleen”. Stolk besluit: “Een mooie basis voor de toekomst.”

Transitie gevoeld, gezien en beleefd
Tijdens het evenement was ook de expositie van ontwerpster Lena Shafir te zien. Hierin nam ze bezoekers mee in waar transities in de regio gevoeld, gezien en beleefd zijn door ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers.

Dit is Zuid-Holland | Meindert StolkDit is Zuid-Holland | 5 jaar ACCEZ