Kennis, kunde en kunst in Cirkelstad

Redactie Geen categorie

1 juni 2021


Welke rol hebben belanghebbenden in circulaire gebiedsontwikkeling? In de tweede editie van de parade, op 26 mei 2021, streek de parade neer in Cirkelstad en stond deze vraag centraal. Samen ontdekten we de kunstzinnige én praktische opvattingen over circulaire gebiedsontwikkeling in een zestal interactieve sessies.


We kunnen oneindig over circulariteit praten. Het is ook belangrijk stil te staan bij de praktische uitwerking van circulaire ideeën. Met andere woorden, “Hoe dan?” Dit is de focus waar vanuit Judith Schueler, directeur ACCEZ, en Nico van Hoogdalem, circulair ontwikkelaar iCircl, ons meenemen in deze bijzondere bijeenkomst. Naast presentaties over de visuele (Ulrike Hahn) en auditieve (Josué Amador) invulling van circulariteit, gaat het over concrete ontwikkelprojecten (Maaike Perenboom, Gerard Roemers), over circulaire (sociale) gebieden (Marleen Buizer), en worden deelnemers uitgenodigd tot reflectie in de Spiegelzaal (Nico van Hoogdalem).

Maar voordat we de diepte ingaan, genieten we van een fantastische muzikale introductie door Judith.

Reflectie van de hosts

De invulling van de presentaties is ook circulair: elke host laat zich informeren door wat deelnemers zeggen en al eerder zeiden. Zoals Nico en Judith het aan het begin stellen: we zijn benieuwd naar hoe mensen circulariteit beleven, en hoe het ons allen aan het denken zet. In de presentaties zien we dat mooi terug. Zo neemt Ulrike ons mee in haar gedachteproces bij het maken van haar kunstwerken, en deelt daarmee iets heel persoonlijks over hoe zij tegen circulariteit aankijkt. Marleen nodigt ons uit om na te denken over de wrijving tussen sociaal-maatschappelijke ontwikkeling enerzijds en circulaire gebiedsontwikkeling anderzijds.

Onze showhosts van vandaag kijken gedurende de sessies ook met een paar van hun collega’s mee, wat voor mooie aanvullingen zorgt. Marleen merkt bijvoorbeeld op dat de spiegelsessie van Nico een waardevolle toevoeging is. Want, na een aantal presentaties is het fijn om de ruimte te kunnen nemen als groep te reflecteren. De inzichten die Ulrike deelt over het toevoegen van kleur en vorm aan gebiedsontwikkeling, voegen ook een dimensie toe aan Maaike’s presentatie als circulaire gebiedsontwikkelaar.

Geluiden vanuit ‘de zaal’

Deelnemers genieten niet alleen van de zes zeer verschillende shows maar delen ook enthousiast hun eigen hersenspinsels. Een van de deelnemers vraagt zich bijvoorbeeld af of je door circulair te denken, wellicht belangrijke zaken buitensluit. Want, hoe kleiner de cirkel, hoe minder erin meegenomen kan worden. Iemand anders merkt weer op dat circulaire gebiedsontwikkeling draait om coöperatie: het gaat om de omgeving van mensen, en als die verandert kan er al snel weerstand zijn. Het is belangrijk om mensen mee te nemen in dat soort veranderingen. Ook de overheid wordt aangehaald: “omdat circulariteit zo’n maatschappelijk vraagstuk is, mag de overheid financiële belangen niet boven circulariteit prioriteren.”

De parade biedt een unieke kans om gebiedsontwikkelaars (in de breedste zin van het woord), kunstenaars, andere experts en betrokkenen te verbinden. Door deelnemers mee te nemen in circulair denken en naar ze te luisteren, creëren we samen waardevolle inzichten voor de toekomst. Daarom delen we ze graag nog met jullie. Alle deelnemers ontvangen onze virtuele ‘goodie bag’ vol met inzichten uit het ACCEZ-onderzoek in de Binckhorst, publicaties rond circulaire gebiedsontwikkeling en meer.


Tot de volgende keer?

Denk jij graag met ons na over een circulaire toekomst? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van alle actualiteiten en aankomende events! We ontmoeten je graag.

Meer lezen over de vorige editie van de parade? Lees hier het verslag van de première: https://accez.nl/terugblik-op-premiere-parade-door-een-circulaire-binckhorst/