Studenten op excursie door de Binckhorst

Redactie Voorpagina

23 september 2021


De Binckhorst is een belangrijke casus voor opleidingen van allerlei onderwijsinstellingen. Studenten worden uitgedaagd om theoretische kennis die zij opdoen in de les te koppelen aan de praktijk in een gebied zoals de Binckhorst. En steeds vaker zoeken docenten en studenten van verschillende opleidingen en instellingen elkaar daarbij op. Zo ontmoetten studenten van het vak ‘Concepts and Approaches in Planning Practices’ (Wageningen University & Research) en de minor Mission Impact (Haagse Hogeschool) elkaar op 3 september in de Cabellero Fabriek, als aftrap van hun nieuwe vak.


‘In dit kleine deel van de samenleving spelen verschillende transitievraagstukken. De gevarieerde groep sprekers benadrukt de gelaagde en tijdelijke aard van die vraagstukken,’ aldus Bas van den Berg (coördinator minor Mission Impact). De dag startte met presentaties van, en gesprekken met Ger Kwakkel (gemeente Den Haag), Irmgard Bomers (I’M BINCK), Levinia van Arkel (ACCEZ), Phlip Boswinkel (Local) en Irene Samwel (ImpactCity). Het viel Francesco Orsi (coördinator van het vak in Wageningen) op dat de studenten veel meer vragen stellen dan tijdens een gewoon college: ‘Dit is iets echts, dat spreekt studenten aan’. Na deze morgen vol interessante gesprekken en fascinerende vragen verkenden de studenten het gebied, waarna ze korte presentaties gaven over hun eerste indrukken.

De studenten waren positief verrast door de Binckhorst. De onontwikkelde gebieden vielen hen op. Ook zijn de studenten geboeid door gentrificatie: een proces van verandering van een gebied, waarin kapitaalkrachtige bewoners en gebruikers naar een gebied komen en het traditionele gebruik van een gebied ontregeld wordt. Een thema dat in de Binckhorst zeker een rol speelt.


Een interessante casus

Orsi: ’Door het dynamische karakter is de Binckhorst een interessante casus. Zowel de industrie als de woningbouw spelen hier een belangrijke rol en dat zorgt soms voor conflicten. Ook de grote ontwikkelingen in een wijk zo dichtbij het stadscentrum maken het gebied bijzonder.’ Bas vult aan: ‘Dit gebied is extreem complex. Veel verschillende actoren en krachten zeggen dat ze hetzelfde doel voor ogen hebben, maar willen in werkelijkheid het tegenovergestelde. Bijvoorbeeld ondernemers die niet in het gebied kunnen blijven doordat de ontwikkeling van woningen vastgoedprijzen opdrijft.’

‘Dit gebied is extreem complex. Veel verschillende actoren en krachten zeggen dat ze hetzelfde doel voor ogen hebben, maar willen in werkelijkheid het tegenovergestelde’ – Bas van den Berg

Kennisuitwisseling

Om studenten en de praktijk met elkaar te verbinden, wordt er vaker gebruik gemaakt van case-studies. Soms is het lastig om de complexiteit van een casus te duiden. Dan ligt het gevaar op de loer,  dat een casus simpeler wordt neergezet dan deze daadwerkelijk is. Door met de studenten op excursie te gaan én hen in contact te brengen met de mensen uit het gebied,  krijgen zij een realistisch beeld van de casus. Doordat zij er dagelijks mee in aanraking komen, begrijpen de mensen uit het gebied als geen ander de uitdagingen en complexiteit in het gebied. Hun kennis is enorm waardevol voor de studenten. Maar ook andersom is de ontmoeting waardevol, ziet Francesco: ‘De vragen die studenten stellen, zetten je aan het denken.’

Storymapping

De komende weken gaan de studenten van de WUR elke week aan de slag met een ander theoretisch perspectief, die ze toepassen op de Binckhorst. In het wekelijkse ‘theory theater’ presenteren zij de nieuw opgedane inzichten op creatieve wijze. Gedurende het vak schrijven de studenten ook verschillende stukken, die gebundeld worden in een ‘Storymap’. In een Storymap worden documenten en foto’s gelinkt aan een locatie op de kaart. Op deze manier wordt kennis op een overzichtelijke wijze verzameld, wordt duidelijk welke plekken in het gebied veel terugkomen in de stukken van de studenten én is het mogelijk om de verzamelde kennis eenvoudig te delen.


Meer weten?

Benieuwd naar welke ideeën de WUR-studenten de komende weken ontwikkelen? Check regelmatig de Storymap! De ontwikkelingen van Mission Impact volgen? Lees de blog van Van den Berg. De studenten van de Haagse Hogeschool ontwierpen ook hun eigen magazine, bekijk hier de eerste versie van het Impact Magazine, waarin de Binckhorst een belangrijke rol speelt.