Tuinbouwjongeren Westland werken intensief aan toekomst

Redactie Geen categorie, Uitgelicht Home

Jonge ondernemers in de tuinbouw staan voor stevige uitdagingen in een sector die voortdurend in beweging is. ACCEZ ontwikkelde in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, Tuinbouw Jongeren Westland en Florpartners een vernieuwend leerprogramma om hun strategisch denkvermogen te vergroten en actief in te spelen op toekomstige ontwikkelingen in de sector. 

Het programma heeft al bewezen succesvol te zijn, met 13 jonge ondernemers uit het Oostland. Na afronding van dit traject kijken de ondernemers verder, breder en dieper naar hun plek en ambities in een veranderende wereld. Thema’s als onzekerheid, arbeid, scenariodenken, familiebedrijven en de rol van de overheid worden besproken tegen het licht van de verduurzamingsopgave in de tuinbouw. Nu is er een vervolg: met tuinbouwjongeren uit het Westland.

Omarm onzekerheid
Hanneke van Baalen, toekomstige bedrijfsopvolgster bij P.P. Orchideeën en deelneemster aan het leerprogramma voor Tuinbouwjongeren Westland, ervaart al tijdens het traject de voordelen van het omarmen van onzekerheid. Zij benadrukt het belang van het aangaan van oncomfortabele situaties. Hanneke: “Juist de angst voor het onzekere weerhoudt ons ervan nieuwe inzichten te ontdekken en ontwikkelen. Het is belangrijk om onzekerheid te omarmen om te kunnen groeien.”

Ook Etwin Grootscholten, opdrachtgever van het programma, ziet dat er een verandering bij de tuinbouwjongeren heeft plaatsgevonden: “Tijdens het programma kijken jonge productieondernemers veel verder, breder en dieper naar hun rol in de veranderende wereld. Daarom staan ze veel bewuster, robuuster en creatiever in hun métier dan hun voorgangers.”


Programma met impact

De resultaten spreken voor zich. “Het programma heeft zowel impact op de deelnemers zelf, als op mij, ACCEZ en de andere partners. Ik leer hoe jonge ondernemers nadenken over hun rol in de toekomst van het bedrijf en het tuinbouwcluster,” vertelt ACCEZ-directeur Judith Schueler. In de terugkerende leergangen verweven we inzichten uit de andere ACCEZ-onderzoekstrajecten waardoor kennis gaat stromen. Inmiddels zijn er plannen om een derde traject te starten. Want één ding is zeker: de tuinbouw is een sector die in de toekomst alleen maar belangrijker zal worden en waarin vernieuwend denken essentieel is.