Er waren eens…


Luister hier naar het avontuur dat jullie met elkaar hebben beleefd!

Soundscape
Duur: 12 minuten
Concept tekst en stem: Marjolijn Zwakman
Montage en muziek: Freek Zwanenberg


 

Er waren eens veertien young professionals die een jaar lang met elkaar op pad wilden gaan
Ieder had een eigen reden om zich aan te sluiten bij deze groep
Sommigen waren geïnspireerd en misten geen dag
Anderen lieten het zich wat aanleunen en zijn misschien ook wel blij dat deze tijd nu voorbij is, gewoon weer lekker verder met het eigen werk
Hoe het ook zij ieder heeft dit jaar zo op zijn eigen manier beleefd en heeft zich vragen gesteld
Zo zijn er veertien unieke professionals die deze tocht hebben doorlopen

 • De één wilde haar eigen koers leren varen ook als dat zal betekenen dat ze geen klassieke tuinder kan zijn
 • De ander is een doorgewinterde tuinder en een gedreven ondernemer die altijd beschikbaar wil zijn en kwaliteit wil leveren, maar hoe houdt hij het ‘fun’ vraagt hij zich af?
 • De volgende weet dat voorbereiding alles is, hij wil zorgen dat hij de regie in eigen hand heeft en houdt, maar hij denkt er ook wel eens over na of hij überhaupt tuinder wil worden als het zo doorgaat? Zeker als hij het in zijn eentje gaat doen en zelf alle risico’s moet dragen…
 • Ook is er de vrouw die herinnerd wil worden als degene die altijd een oplossing heeft. Ze vraagt zich af of ze wel altijd een oplossing KAN hebben en op alles voorbereid KAN zijn, in ieder geval schenkt ze dan goede koffie
 • En daar is de man die vooruitstrevend, stabiel, goed werkgeverschap hoog in het vaandel heeft staan. Als mensen trots zijn om bij hem te werken, is dat een ultieme beloning voor hem. Hij baalt er tegelijkertijd van dat juist hij weinig oog heeft voor het menselijk aspect in het bedrijf, hoe ontwikkelt hij zijn empathisch vermogen? 
 • Voor een ander is 2023 een jaar dat hij niet snel vergeet. Hij heeft het familiebedrijf verlaten en is op eigen benen gaan staan. Had hij deze stap eerder moeten maken en misschien vaker buiten de muren van thuis moeten kijken? Hoe blijft hij de moed behouden om niet op één paard te gokken en om niet afhankelijk worden?
 • De volgende wil zijn netwerken binnen de tuinbouw verruimen. Maar weet hij sparringpartners te vinden, vertrouwde kwekers die hij kan benaderen voor (gevoelige) vragen?
 • En zie daar de persoon die onvermoeid voor zijn naasten wil klaarstaan, hij wil op details letten zodat ook anderen zich gewaardeerd en speciaal voelen. Maar past het cowboy-wereldje van de bloembollen-business wel bij hem als persoon?
 • Een ander lid van de groep wil te boek staan als een eerlijke, zorgzame man en vriend waarmee men veel plezier heeft gehad. Gaat dat wel samen met zijn droom om een stabiele, toekomstbestendige, winstgevende organisatie te bestieren?
 • En dan is er nog de man die vooral thuis zijn vrouw wil liefhebben, als hij werkt wil hij complimenten uitdelen, mensen terecht wijzen waar nodig en een rechtvaardig persoon zijn. Wel vraagt hij zich af hoe hij ervoor kan zorgen dat er geen misbruik van hem gemaakt wordt? 
 • De volgende ervaart dat alles dat nu staat te gebeuren is omgeven door een grote onzekerheid. Hij is inmiddels wel bewuster bezig met energie en verkoop en dat levert nu goede resultaten op, de basis ligt er maar hij is er nog lang niet realiseert hij zich. Gaat hij het redden om echt blijvend succesvol te innoveren? Gewoontes zijn immers lastig overboord te gooien.
 • De club kent ook een groepsgenoot die met het bedrijf eens per kwartaal een ‘voeten op de tafel middag’ houdt. Hij ziet de toekomst als onzeker maar wil ervoor open staan om altijd meerdere scenario’s te bedenken, lukt het hem hier de veerkracht voor op te brengen en de kansen van de verschillende scenario’s te blijven ontdekken
 • En er is de echte hardwerkende westlander die de ‘oude’ Westlandse mentaliteit wil voortzetten. Hij wil dat het witte goud, de Asperges, weer een begrip zijn in het Westland. Maar lukt het hem dit voor elkaar te krijgen terwijl hij ook zo graag de knuppel in het hoenderhok gooit?
 • En tot slot is er de man die meer om zich heen is gaan kijken om inzichten van andere sectoren mee te nemen in zijn besluiten. Lukt het hem dit vol te houden ook nu hij weer de wijde wereld intrekt en zijn medestanders niet meer met regelmaat zal zien?

Daar zitten jullie nu dan aan het eind van een jaar samen, ook zonder het altijd bewust te weten hebben jullie elkaar elk in je eigenheid ontmoet.

De vragen en inzichten hebben over elkaar heen gebuiteld:

 • Ik ben geen klassieke tuinder
 • Ik ben een doorgewinterde tuinder
 • Voorbereiding is alles
 • Ik kan niet alles zelf oplossen
 • Wil ik nog wel tuinder zijn in deze onzekere tijd?
 • Ik ben een echte westlander
 • Ik wil inzichten uit andere sectoren meenemen in mijn beslissingen
 • Weet ik wel sparringpartners te vinden, die ik kan benaderen voor (gevoelige) vragen?
 • Ik wil te boek staan als eerlijk en zorgzaam, iemand waarmee men veel plezier heeft gehad
 • Wordt er dan geen misbruik van me gemaakt?
 • Hoe ontwikkel ik mijn empathisch vermogen? 
 • Gewoontes zijn lastig overboord te gooien
 • Past dit cowboywereldje wel bij mij?
 • Ik gooi mijn voeten op tafel

Heh heh

Ja geniet nog maar eens van dat lekkere hapje dat je nu tot je mag nemen
Er is veel gebeurd
Er is veel gezegd
Gedacht
Geprobeerd
Ook als je jezelf hier niet volledig in hebt gestort ben je beïnvloed geraakt
Je hebt medetuinders ontmoet die elk een eigen praktijk bestieren op hun manier
Je hebt gezien hoe anderen het doen
Je hebt jezelf vragen gesteld die misschien al gedeeltelijk zijn beantwoord, maar misschien ook nog wel helemaal openliggen en waarvan het antwoord zich in de praktijk zal uitwijzen

Hier eindigt een traject, maar begin de rest van je verdere leven waarin je alle tijd hebt om de vraagstukken die voorbij zijn gekomen, verder te gaan ontdekken

Ja houd die voeten maar spreekwoordelijk op tafel
Laat nog maar eens die mensen aan je voorbijtrekken waar je dit jaar mee bent opgetrokken
Er zijn er die je hierna niet meer zal spreken, misschien
Sommigen zal je nog zien
Anderen bel je wellicht nog eens een keer voor advies, of gewoon een luisterend oor 

Zo meteen heb je de ruimte om deze mensen nog iets mee te geven
Denk eens na over deze vraag:
Dit is een moment dat ik jou echt zag
Of deze vraag

Dit is een moment waarop je me verraste
Kijk eens of er een moment in je opkomt waarin je iemand echt zag of waarin iemand jou verraste

Misschien wil je dat nog aan die persoon meegeven door het zo meteen op te schrijven
Je mag nu je blinddoek af doen en je aandacht weer in de ruimte brengen waar jouw medegroepsgenoten zijn
Geniet nog even na van elkaar en heel veel succes en plezier op je verdere tocht

 


Contact

Heb je een complex versnellingsvraagstuk waar meerdere ondernemers bij betrokken zijn en waar kansen liggen om de transitie naar de circulaire economie in Zuid-Holland te versnellen? Heb je vragen of suggesties? Neem dan gerust contact met ons op via secretariaat@accez.nl.Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief, en blijf op de hoogte van onze activiteiten.