Versnelling van verduurzaming in de glastuinbouw

Redactie Projecten


In de glastuinbouw begeleidt ACCEZ een volledig programma, geïnitieerd door koplopers in de tuinbouw. Met onder andere een radicale verduurzamingsagenda, persoonlijke ontwikkeling en verrijking op het gebied van kennis versnellen zij de transitie in de sector. Dat leidt tot onderzoek en innovatief onderwijs, gericht op het telen mét de natuur. Bovendien heeft dit gedurfde initiatief geleid tot de oprichting van diverse programma’s, die gericht zijn op onderzoek voor en door jongeren, de rol van kunst in transities en scenariodenken.

Locatie
Oost- en Westland

Partners
Universiteit Leiden, TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, Wageningen University and Research, Growers United, Harvest House, Rijk Zwaan, Koppert Biological Systems, Duijvestijn Tomaten, Hoogendoorn Growth Management, Ter Laak Orchids, Zentoo, Oxin Growers, Glastuinbouw Nederland, Greenports, Provincie Zuid-Holland en Team circulair Zuid-Holland.

Looptijd
2020 – heden

“Het ACCEZ-traject heef ons gestimuleerd om het businessplan-denken om te zetten in transformatiedenken. Wil je echte verandering creëren; dan duurt dat langer.” Hoewel er al veel bereikt is, erkent Jan dat er blijvend werk aan de winkel is. “De focus blijft op vooruitkijken, thema’s identificeren en daarop anticiperen.”

Jan Opschoor, tot voor kort directeur van coöperatie Growers United