02.06.22 // Congres Stedelijke Transformatie: Anders kijken!

Redactie Geen categorie

26 april 2022


Op welke manier kijken we naar circulaire gebiedsontwikkeling? En hoe kunnen we onze blik verfrissen om meer kansen te zien voor circulariteit? Tijdens het congres Stedelijke Transformatie op 2 juni organiseren ACCEZ en RASL een excursie in de Binckhorst. We nodigen je uit met ons op onderzoek te gaan.


In- en uitzoomen levert nieuwe inzichten op, die het proces van circulaire gebiedsontwikkeling kunnen verrijken bij stedelijke transformaties. Dat ondervond een multidisciplinair team van onderzoekers, dat zich ruim twee jaar onderdompelde in de Binckhorst.

Programma

Karel van den Berghe (universitair docent TU Delft) vertelt je over de inzichten van het actieonderzoek in de Binckhorst, en hoe je op verschillende manieren naar circulariteit in de Binckhorst kan kijken via in- en uitzoomen. Judith Schueler (directeur ACCEZ) gaat in op het belang van anders leren kijken naar stedelijke transformatie en circulaire gebiedsontwikkeling. Met Ulrike Hahn (RASL – promovenda Erasmus Universiteit Rotterdam) ontdek je de kracht van de verbeelding van stedelijke transformatie en circulariteit. Zo leggen we samen ongeziene kansen voor stedelijke transformatie bloot.

Anders kijken! Eyeopeners gegarandeerd

Ga je met ons op onderzoek? Daarvoor gaan we ook naar buiten voor een korte, indrukwekkende route door de Binckhorst. We delen graag de opgedane kennis uit het onderzoek met je. Leer met een blik van verwondering naar vraagstukken rond woningbouw en stedelijke transformatie te kijken. Deze sessie brengt je een flinke dosis kennis, inspiratie en een andere kijk op circulaire gebiedsontwikkeling. Nieuwe kansen voor circulariteit ontluiken!

Meld je aan via de knop hieronder en schrijf je in voor “Excursie circulaire gebiedsontwikkeling Binckhorst“:

Datum: 2 juni 2022
Tijd: 13.15 – 14.45 uur
Locatie: Fokker Terminal, Binckhorst, Den Haag
Voertaal: Nederlands en Engels


In- en uitzoomen

Ruim twee jaar deed het team onderzoek naar circulaire gebiedsontwikkeling in de Binckhorst. Zoomden ze in, dan zagen zij sloop, braakliggend terrein, nieuwbouw. Zij vonden ook sterke verbanden tussen ondernemers in de wijk, een gemeente met veel verschillende ambities, een groeiende groep bewoners, een nieuwe tunnel, uitplaatsing van bedrijven in hogere milieucategorieën en mkb-ondernemers die zich verdrongen voelden. Conclusie: kansen voor een circulaire wijk blijven ongezien.

De onderzoekers zoomden ook uit. Keuzes op het niveau van de Binckhorst hebben uitwerkingen op regionale circulariteits- en milieudoelstellingen. Deze lijken echter nauwelijks een rol te spelen bij beslissingen die op gebiedsniveau worden gemaakt. Deze visie blijft veelal buiten beeld bij circulaire gebiedsontwikkeling, laat staan bij circulair bouwen.