10.11.20 // KIP kennissessie – Circulair geld, kip of ei?

Redactie Geen categorie

5 oktober 2020


Op dinsdag 10 november organiseert Kenniswerkplaats KIP een kennissessie over circulair geld. Centraal staat de vraag: wat er nodig is om in de Haagse Binckhorst circulair geld te introduceren?


Met nieuwe technologie kan geld meer impact hebben op de regio-economie. STRO faciliteert al meer dan 20 jaar wereldwijd een betaalsysteem hiervoor. Het voorkomt dat financiële waarde wegstroomt uit het gebied, voordat lokale bedrijven voldoende kans hebben gekregen. Het circulaire geld krijgt de opdracht mee om een bepaalde termijn lokaal te blijven, is onderling uitwisselbaar en gekoppeld aan de gewone euro’s. Hierdoor wordt koopkracht beter lokaal benut. Voor leveranciers van de gemeente komt geld direct beschikbaar en ook dat is interessant voor ondernemers. Voor de gemeente is het aantrekkelijk dat geld, dat lokaal blijft stromen, meer werk en inkomen creëert voor (startende) ondernemers. Bovendien maakt het krediet mogelijk dat banken niet geven. Rentevrij!

Circulair geld in de Binckhorst

Samen met ondernemers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden uit de Binckhorst gaan we in gesprek met econoom Arjo Klamer, schrijver van o.a. Doing the right thing, Het verhaal van Geld en een rapport over alternatief geld. Arjo schetst de ontwikkeling van circulair geld en deelt de laatste inzichten. Ad Overgaag van de Broodbrouwers heeft als Haagse MKB ondernemer drie jaar geleden al initiatief ondernomen om circulair geld onder de aandacht te brengen. Ad vertelt waarom het een goed idee is als we in de Binckhorst ook serieus werk gaan maken van circulair geld.

Alkmaar is de eerste gemeente die werkt met lokaal geld. Vertegenwoordigers zijn aanwezig om vragen te beantwoorden over hun ervaring met de VIX, hun lokale munt die in 2018 is geïntroduceerd als onderdeel van Circulair Geld Nederland (een initiatief van STRO). De kennissessie vindt plaats bij De Broodbrouwers in de Binckhorst en wordt gemodereerd door Irmgard Bomers van I’M BINCK.

Door deelname aan KIP-activiteiten draag je bij aan de ontwikkeling van de Binckhorst.

Let op: de kennissessie vindt online plaats. Van de bijeenkomst worden opnames gemaakt die achteraf worden gecomprimeerd tot een beeldverslag.


Programma

19.00 uur   Drie inleidingen (met gelegenheid voor discussie)
20.00 uur  Werksessie De BINCK
21.00 uur   Conclusies en vervolg


Deze bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit Kenniswerkplaats KIP, een samenwerkingsverband tussen I’M BINCK, ACCEZ, LDE Centre for Sustainability en de gemeente Den Haag. Initiatiefnemer van deze kennissessie is I’M BINCK.