
Wat is circulaire stedelijke gebiedsontwikkeling en wat is nodig om die ontwikkeling sneller te realiseren? Dat is waar dit onderzoeksproject antwoorden op zoekt. Centrale casus is de Haagse wijk Binckhorst Noordwest, die de ambitie heeft om dit tot een gemixt woon-werk-industriegebied te ontwikkelen. Naast algemene inzichten biedt het onderzoeksprogramma een programma van eisen voor circulaire herontwikkeling van de Binckhorst, dat ook andere gebieden van Zuid-Holland kan inspireren.
In het onderzoek zijn verschillende afdelingen van de gemeente Den Haag betrokken. Bovendien spelen (sociale) ondernemers en bewoners een belangrijke rol in het onderzoeksproces. Het projectteam werkt bijvoorbeeld nauw samen met ondernemersvereniging I’M BINCK, PEP Den Haag (kenniscentrum voor organisaties) en Cirkelstad. Natuurlijk zijn partijen zoals de BAM, Haagse Milieu Service en Gered Gereedschap betrokken bij het onderzoekstraject.
Een interdisciplinair team van onderzoekers van Universiteit Leiden, TU Delft, Erasmus Universiteit en Wageningen University and Research participeren in dit onderzoek. Dat doen zij onder leiding van prof. dr. Ellen van Bueren (Principle Investigator ACCEZ, Bouwkunde TUDelft).
Samen Versnellen – het ‘nieuwe normaal’ in circulair bouwen
ACCEZ is kennispartner van het kernteam ‘Samen Versnellen’, waarvan Cirkelstad initiatiefnemer is. Binnen de bouwsector ontwikkelen bedrijven en overheden tal van projecten om de transitie naar een circulaire economie in de bouw te versnellen. Wat kunnen we daar gezamenlijk van leren? En wat is dat het nieuwe normaal in circulair bouwen? Het Rijksvastgoedbedrijf, Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag, Gemeente Utrecht, Dura Vermeer, Van Wijnen, VolkerWessels en de BAM willen beter begrijpen hoe we versneld naar de fase van normalisering van de circulaire bouweconomie gaan.
Mede gefaciliteerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, ACCEZ en het onderzoeksteam van de Binckhorst (onder leiding van TU Delft) gaan deze koplopers de komende drie jaar in hun eigen bouwpraktijk leren wat circulariteit betekent.