Duurzame identiteiten onder de loep

Redactie Voorpagina

3 juni 2020


Vijf profielen onderscheidt Annelli Janssen, postdoctoraal onderzoeker bij DRIFT/ Erasmus Universiteit Rotterdam, tot dusver in haar onderzoek naar duurzame identiteiten. Hoe gedragen mensen zich, hoe kijken ze naar duurzaamheid? Tijdens het online ACCEZ-kenniscafé over duurzame identiteit stonden interactie en uitwisseling tussen en met wetenschap en praktijk centraal.


Het project Groene Hart circulair richt zich op het natuurlijk kapitaal in het gebied en hoe dit een bijdrage kan leveren aan de circulaire economie. “De vraagstukken zijn complex. Met wetenschappers, beleidsmakers en ondernemers doen we aan kennisontwikkeling. Daarvoor is het belangrijk dat we elkaar begrijpen. Samen bereik je tenslotte meer en kan je versnellen. Samenwerking is cruciaal”, aldus Martin Blokker, accelerator bij ACCEZ.

Duurzame identiteiten

Annelli Janssen maakt deel uit van het onderzoeksteam. Zij doet onderzoek naar duurzame identiteiten: welke zien we ontstaan tijdens de transitieopgave? Ze onderscheidt op basis van wetenschappelijk onderzoek vijf profielen en hun bijdrage aan de versnelling naar een circulaire economie. ACCEZ organiseerde op 28 mei een online kenniscafé over deze duurzame identiteiten. Youetta Visser, programmeur bij ACCEZ, ontwikkelde daarvoor samen met Annelli Jansen het programma van dit kenniscafé. Gespreksleiding was in handen van Anouschka Laheij. Tijdens het kenniscafé vertelde Janssen over haar onderzoeksresultaten tot dusver en nodigde de deelnemers uit om mee te denken over verdere aanscherping van de profielen. Singer-songwriter Gabriel Espi verzorgde vanuit Kaapstad muzikale adempauzes. Met verschillende stijlen kwam de verscheidenheid aan profielen ook bij hem tot uiting.

Judith Schueler, directeur van ACCEZ: “Twee jaar geleden droomde ik van dit moment. Dat we met zo’n mooie mix van ondernemers, wetenschappers en beleidsmaker samen zouden zitten en voeling krijgen met de eerste onderzoeksresultaten uit het veld. Die resultaten kunnen we met elkaar verder brengen en ondertussen elkaar beter leren kennen.”

Deelnemers aan het woord

Deelnemers vulden voorafgaand aan het kenniscafé een vragenlijst in, op basis waarvan zij voor twee break-outsessies werden ingedeeld in een van de vijf profielen. Aan enthousiasme en bereidheid tot het geven van waardevolle input bleek geen gebrek. Na een toelichting van Janssen op de profielen gingen de deelnemers uiteen in kleine groepen om de profielen te bespreken. Herken je jezelf in het toegewezen profiel? Welke kenmerken passen jou wel of niet, of mis je juist in de omschrijving? En met wie van de andere profielen kan je het beste of minste mee samenwerken? De deelnemers herkenden zich veelal in hun – op vereenvoudigde wijze – toegewezen profiel. Vaak zien ze ook connecties met andere profielen. Weinigen van ons zijn tenslotte in één hokje te plaatsen.

Janssen kijkt met een goed gevoel terug op de sessie: “De afgelopen twee uur waren fantastisch. De input van de deelnemers is voor mij heel leuk en waardevol. Ik ga graag verder met de mensen in gesprek. Nu is het eerst tijd voor reflectie, zoals het een onderzoeker betaamd.”

Lees hier meer over het onderzoek van Annelli Janssen.