De Nederlandse sierteeltsector staat aan de vooravond van een belangrijke transitie: het voor een groot deel vervangen van chemische gewasbeschermingsmiddelen door natuurlijke alternatieven en biologische bestrijders. Deze verandering zal hoogstwaarschijnlijk gevolgen hebben voor het eindproduct, waaronder de kwaliteit, het uiterlijk en de aanwezigheid van biologische bestrijders en reststoffen. Dit roept een cruciale vraag op: hoe zal de handel en de consument dit duurzamer geproduceerde sierteeltproduct ontvangen?
Deze vraag staat centraal tijdens de aankomende derde editie van Horticulture Tomorrow, die in het najaar van 2024 van start gaat en mogelijk wordt gemaakt door TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Het doel van deze editie is om een concreet plan te ontwikkelen voor de handel in duurzamer geproduceerde sierteeltproducten. Onder leiding van Peter Ravensbergen van Wageningen University & Research en Coen Hubers van ACCEZ, werken ongeveer 30 deelnemers en experts uit de sector gedurende drie sessies aan de uitdagingen en toekomstperspectieven van de tuinbouwsector.
Coen: “De reductie van chemische gewasbeschermingsmiddelen heeft ingrijpende gevolgen voor de hele keten. Van veredelaar tot consument moet iedereen wennen aan een nieuwe definitie van kwaliteit. Dit vraagt om aanpassing en de bereidheid om een ander productbeeld te omarmen. We vragen de telers om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, terwijl we tegelijkertijd de consument moeten blijven verleiden met een aantrekkelijk eindproduct.”
Actieplannen energietransitie
Horticulture Tomorrow is een initiatief dat experts uit de glastuinbouw samenbrengt om kennis te delen, te verbinden en toekomstvisies te ontwikkelen rond actuele thema’s binnen de sector. Het initiatief werkt voor en door de sector, waarbij ongeveer 30 experts en ondernemers tijdens verschillende sessies actieplannen, lobbystrategieën, whitepapers of visiedocumenten ontwikkelen. In het voorjaar van 2024 werd een tweede succesvolle editie van Horticulture Tomorrow afgerond, met de focus op de energietransitie binnen de Nederlandse glastuinbouwsector. Tijdens GreenTech Amsterdam zijn vier actieplannen gepresenteerd, gericht op het versnellen van deze transitie: het energietransitieplan, de gebiedsaanpak, lighthouses en greenboxes. Het uiteindelijke doel is om in 2040 klimaatneutraal bloemen, planten, groenten en fruit te produceren.
Krachtig naar concrete acties
Coen Hubers benadrukt: “Horticulture Tomorrow heeft zich dit voorjaar bewezen als een krachtig instrument om in korte tijd met een brede groep experts en stakeholders een visie te ontwikkelen en deze om te zetten in concrete acties. Na ‘internationalisering’ en ‘energie’ is het thema ‘gezonde plant’ het volgende onderwerp waaraan ACCEZ een belangrijke bijdrage levert.” Horticulture Tomorrow streeft ernaar uit te groeien tot een doorlopend onderzoeksprogramma dat leidend is voor trends, technologieën en ontwikkelingen in de tuinbouwsector. Elk jaar worden nieuwe thema’s behandeld, waarvan de bevindingen een waardevolle kennisbank vormen voor de sector.
Meer weten over Horticulture Tomorrow? Neem contact op met accelerator Coen Hubers.