KIP College – Bouwen aan een circulaire Binckhorst

Redactie Geen categorie, Voorpagina

11 augustus 2020


Hoe een circulaire woonwerkwijk vorm krijgt

Circulariteit heeft in toenemende mate invloed op de ruimtelijke ontwikkeling in Nederland. Deze nieuwe kijk op het inrichten van een gebied staat nog in de kinderschoenen en er zijn nog weinig wijken waar circulariteit echt in de praktijk wordt gebracht. De Haagse Binckhorst wil hierop een uitzondering zijn; ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers werken al jaren aan de transitie naar een circulaire wijk met waardevolle kennis en ervaringen tot gevolg.


Kenniswerkplaats KIP organiseert voor studenten, ondernemers en beleidsmakers KIP College ‘Bouwen aan een circulaire Binckhorst’. Tijdens dit KIP College leren we samen over circulaire gebiedsontwikkeling, aan de hand van de dagelijkse praktijk in de Binckhorst.

KIP College is een combinatie van gezamenlijke activiteiten en zelfstudie, verspreid over een periode van drie weken. De collegereeks bestaat uit drie online meet-ups en een dag op locatie in de Binckhorst. De eerste twee weken staan in het teken van leren en inspiratie, en met die nieuwe kennis steken we in de laatste week de handen uit de mouwen om – in het klein – een circulaire school te bouwen. Gastsprekers delen hun kennis in presentaties, panelgesprekken en knowledge clips, en je krijgt toegang tot interessant studiemateriaal.

Wat je leert
  • Herkennen van de verschillende (sociale, politieke, technische) dimensies van circulaire gebiedsontwikkeling en de kwestie ‘schaal’ in het bijzonder.
  • Evalueren van overeenkomsten en verschillen en verbinding maken tussen theorie over circulariteit en de praktijken in de Binckhorst.
  • Ontwerpen van een circulair gebouw dat samenhang vertoont met zijn/haar om omgeving en waar een ‘eigen’ verhaal over circulariteit aan is verbonden.

Na deelname aan alle sessies en het leveren van een bijdrage aan het eindontwerp ontvang je een KIP College certificaat. Voor de deelnemers met het winnende concept tijdens de ‘bouwdag’ op 16 oktober is er een echte Binckse prijs.

Wil jij meer weten over circulariteit of hoe je zelf bijdraagt aan een circulaire Binckhorst? Aarzel dan niet en schrijf je in voor de KIP Colleges. Deelnemers committeren zich aan vier agendamomenten, en een minimum hoeveelheid zelfstudie. Deelname is gratis en inschrijven kan tot 25 september 2020.

Let op: vanwege RIVM-maatregelen hebben we voor de laatste sessie op 16 oktober, waar we elkaar op locatie ontmoeten, een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Die plaatsen zijn inmiddels allemaal bezet. Nieuwe deelnemers komen voor die dag op de reservelijst, en volgen uiteraard wel gewoon de online colleges op 28 september, 2 oktober en 9 oktober.

INSCHRIJVEN VOOR KIP COLLEGE


Programma

KIP College 1: Introductie
Maandag 28 september 2020, 15:00 tot 17:00 (online)
Introductie van het programma en kennismaking. Wat betekent circulariteit voor jou?

KIP College 2: Circulariteit
Vrijdag 2 oktober 2020, 15:00 tot 17:00 (online)
Wat is circulariteit, of wat kan het zijn? We gaan leren over de (on)mogelijkheden van circulariteit, door ons te laten inspireren door voorbeeldpraktijken binnen het thema bouwen.

KIP College 3: Mensen en praktijken in de Binckhorst
Vrijdag 9 oktober 2020, 15:00 tot 17:00 (online)
Hoe circulair is de Binckhorst (in potentie)? In deze week staan de actuele praktijken in de Binckhorst centraal, en hoe er wordt gewerkt aan circulariteit. Dat doen we vanuit verschillende rollen en perspectieven.

KIP College 4: De circulaire school
Vrijdag 16 oktober 2020, 09:00 tot 17:00 (op locatie Binckhorst)
Deze week steken we de handen uit de mouwen om een circulaire school te bouwen. Met de kennis van de eerste twee weken maken we keuzes over de bouw van deze school. De plek, de materialen, de arbeidskrachten, de functie, de voorzieningen – hoe gaan ze eruit zien? De uitdaging is om voorbij de muren van de school te kijken. In welk ‘systeem’ valt de school, wat voor consequenties hebben de ontwerpkeuzes die je maakt en waarom? We sluiten feestelijk af met een gezellige netwerkborrel!

Uiteraard organiseren we deze dag volgens de RIVM-maatregelen, en zorgen we o.a. voor voldoende ruimte en eigen materialen.


Organisatie

Kenniswerkplaats KIP is een samenwerkingsverband tussen I’M BINCK, ACCEZ, Centre for Sustainability en de gemeente Den Haag. Lees hier meer over KIP. KIP College is een initiatief van ACCEZ en wordt mede georganiseerd door BinckPraktijkAcademie, Wageningen University & Research en Kenniscentrum Mission Zero van de Haagse Hogeschool.