“Het is een groot goed om uit je dagelijkste omgeving te stappen, en samen met generatie- en sectorgenoten in gesprek te gaan over de toekomst van jezelf, jouw bedrijf en jouw sector”, zegt Matthijs Jasperse van Floric. ACCEZ organiseert dit jaar in samenwerking met Floric, provincie Zuid-Holland en Tuinbouwjongeren Westland en Oostland de derde editie van het eenjarig leertraject om het strategisch denkvermogen van toekomstig leiders in de tuinbouwsector te vergroten.
De Nederlandse tuinbouwsector heeft een sterke kennisbasis en is internationaal koploper op het gebied van technologische innovatie. Maar de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan vragen andere, nieuwe manieren van denken en werken. “Samenwerken hierin is cruciaal”, stelt Matthijs. In het leertraject gaan de jongeren daarom in groepsvorm aan de slag met persoonlijke en inhoudelijke thema’s om met een bredere blik te kijken, voelen en luisteren. Via tien workshops wordt aandacht besteed aan onder andere collectief leiderschap, ketensamenwerking, financiering, scenario-denken, cultuur en organisatie van (familie)bedrijven en de rol van de overheid tegen het licht van de verduurzamingsopgave.
Meer kennis van zaken én een nieuw netwerk
Jasper van Baalen is een van de deelnemers. Zijn zus Hanneke nam in 2023 deel aan het traject. “Ik wist wat ik kon verwachten en besloot dat dit interessant is voor mij. Ik wil namelijk in het bedrijf van onze ouders stappen.” Jasper werkte eerder in de technische sector, waardoor hij actuele kennis en netwerk in de tuinbouwsector mist. “Via dit traject wil ik een netwerk opbouwen en kennis krijgen op concrete thema’s. Tot nu toe ervaar ik het traject als leerzaam. Het voelt soms wat ongemakkelijk om met elkaar in gesprek te gaan over persoonlijke uitdagingen. Door de juiste begeleiding en opdrachten wordt het ijs gebroken, waardoor we als groep samen een stap verder komen.”
Ook Martijn Reijm, werkzaam bij Komkommerkwekerij Reijm & zn., kijkt positief terug op de eerste twee bijeenkomsten. “Zeker de tweede bijeenkomst over onzekerheid sprak mij aan. Er spelen veel actuele onderwerpen die onzekerheid geven in de sector, zoals energie en arbeid. Ik vind het mooi om met deze diverse groep mensen samen te werken. We kunnen veel van elkaar leren als het gaat om leiderschap en het omgaan met, en oplossen van, tegenslagen. Op deze manier zet ik de volgende stap om in te treden bij ons familiebedrijf.”
Drie succesvolle leertrajecten
In 2021 ging het eerste leertraject voor tuinbouwjongeren in het Oostland van start, gevolgd door het Westland in 2023. Nu zijn jongeren uit beide tuinbouwgebieden samen aan de slag. “Op basis van ervaring uit de eerdere trajecten kunnen we zeggen dat de jonge ondernemers na afronding van het traject verder, breder en dieper naar hun plek en ambities in een veranderende wereld kijken. Daarom staan ze veel bewuster, robuuster en creatiever in hun métier dan hun voorgangers”, aldus Etwin Grootschoten van de provincie Zuid-Holland.
Benieuwd naar de ervaringen uit eerdere edities? Lees: Tuinbouwjongeren Westland werken intensief aan toekomst.